Man en vrouw op een bank met afstandbediening en popcorn.

Online TV Kijken – Wat Zijn De Mogelijkheden?

Sinds netflix is video kijken via internet steeds populairder geworden. Er zijn ook verschillende manieren om online naar tv programma’s te kijken. Je kunt gemiste programma’s terugzien maar ook live kijken op je smartphone, tablet en smarttv.

Welke mogelijkheden zijn er zoal en kun je inmiddels je tv abonnement opzeggen?

NPO Start

Uitzending van NPO zijn gratis te zien op de website van NPO en via allerlei apps. Maar het is handig als je een uitzending later wilt terug kijken of een programma live wilt kijken.

Het gratis aanbod van NPO Start heeft wel een aantal beperkingen. Niet alle programma’s zijn te bekijken vanwege uitzendrechten en ook is de beeldkwaliteit niet echt geweldig. Op het kleine scherm van je smartphone ziet het er redelijk uit maar op je tv is het beeld meestal niet scherp genoeg.

Het NPO Start Plus kun je gemiste programma’s in hd-kwaliteit bekijken. Hiervoor moet je wel een account aanmaken en betaal je maandelijkse abonnementskosten. Daarvoor kun je programma’s langer terugkijken en krijg je geen reclame te zien.

RTL XL – RTL Online Kijken

Bij a href=”https://www.rtl.nl/” target=”_blank”>rtlxl kun je ook gratis online naar tv-programma’s van rtl en SBS kijken. Net als bij de NPO is de beeldkwaliteit goed genoeg voor tablets en smartphones maar minder voor grote schermen.

Je kunt voor 8,95 per maand ook genieten van het aanbod van RTL en SBS in HD-kwaliteit en zonder reclame. Je kunt dan ook offline kijken met ‘download to go’.

NLZIET

Je kunt ook live online tv kijken bij NLZIET. Dat werkt behoorlijk goed. Je hoeft alleen maar een filmpje aan te tikken en hij beginnen af te spelen… maar lekker zappen zoals bij digitale tv is er helaas niet bij.

Het wisselen tussen programma’s gaat wel vlot. Voor 7,95 per maand kun je alle programma’s van sbs, rtl en die van de npo bekijken in hd kwaliteit. De beeldkwaliteit is voldoende, zeker als je het vergelijkt met het beeld van gratis video’s.

Ziggo GO – Online TV

Ziggo is onlangs volledig overgestapt naar digitale TV. Klanten krijgen voortaan automatisch ‘Ziggo GO‘ bij hun abonnement, zonder extra kosten. Hiermee kun je binnen de EU live online tv kijken. Met Ziggo Replay kun je ook later uitzendingen terugkijken. Als Movies & Series onderdeel is van je abonnement dan kun je met Ziggo Go ook films en series kijken. Je kunt ze zelfs downloaden zodat je ze later offline kunt kijken.

Met de bijbehorende app kun je ook via je smartphone of tablet online tv kijken met Ziggo GO. Als je buitenshuis tv-kijkt via een 3G- of 4G-verbinding, dan verbruik je natuurlijk wel je mobiele databundel. Dus probeer waar mogelijk te kijken via wifi.

KPN – Interactieve TV

Een andere manier om online tv te kijken is met Interactieve TV van kpn. Met de bijbehorende app kun je ook via je smartphone of tablet binnen heel de EU genieten van je favoriete zenders.

Je kunt ook kijken via de Interactieve TV website. Deze kun je via elke browser bekijken op je pc, laptop of smart tv.

KIJK

Kijk is een gratis platform waarop je online naar de programma’s van Talpa, zoals SBS 6, Veronica en Net5 kunt kijken. Zelfs films die op deze zenders zijn uitgezonden kun je op dit platform terugvinden. Hier moet echter wel een kanttekening bij. Je kunt namelijk via kijk.nl niet alle programma’s die op televisie te zien zijn op het platform terugkijken.

KNIPPR (gestopt)

Een alternatief voor NLZIET was KNIPPR. Voor een vast bedrag per maand kon je de populaire nederlandse zenders en onder meer ook national geographic en Discovery channel bekijken in hd kwaliteit. Ook kon je het aantal zenders uitbreiden met extra zenders zoals 24 Kitchen. Hiervoor betaalde je meestal een euro per maand extra. Een minpunt van KNIPPR was wel dat er reclames te zien waren rondom de programma’s.

Naar eigen zeggen is KNIPPR gestopt omdat zij als startup te vroeg waren met het betreden van een markt voor een groter publiek… niet omdat er geen potentie is in deze manier van online tv kijken.

Online tv via je smart tv

Online tv kijken kun je via een app op je smartphone en tablet, maar het fijnste is natuurlijk om te kijken op je tv. Bij veel van de besproken diensten kan dat via een app op je smart tv. Vooral de smart tv’s van samsung hebben veel populaire apps. Probleem is wel dat de apps verdwijnen van oudere smart tv’s. Ze werkt de npo app bijvoorbeeld niet meer op smart tv’s van voor 2014.

Een goed alternatief is de Google Chromecast. Daarmee kun je alle online tv apps gebruiken op je tv. Daarnaast kun je er ook heel makkelijk mee streamen vanaf je smartphone of tablet.

Als je klant bent bij kpn of een andere dsl of glasvezelprovider dan kan het interessant zijn om online tv programma’s te kijken bij via NLziet of NPO Start. Zit je echter bij Ziggo dan heb je standaard al tv bij je abonnement. Met de app Ziggo GO heb je dan allerlei mogelijkheden om tv te kijken via internet. Dan heeft het dus niet zoveel zin om te kiezen voor een van de online tv diensten.

In het buitenland online tv kijken

In het buitenland online tv kijken is helaas niet zo makkelijk als je misschien zou willen. Zeker als je Nederlandse zenders wilt kijken. Voor veel aanbieders van online tv geldt dat hun aanbod alleen beschikbaar is binnen de EU.

Uitzending gemist in het buitenland werkt maar voor een deel van alle programma’s. Ze beperken het aanbod op basis van je IP adres. Valt dit buiten de EU dan krijg je geen of beperkt toegang tot het aanbod.

Je kunt dit probleem echter omzeilen door gebruik te maken van een VPN (virtual private network). Je kunt dan overal ter wereld verbinding maken met een VPN verbinding uit Nederland. Hierdoor lijkt het alsof je vanuit Nederland probeert te kijken. Je kijkt zo dus ook vanuit het buitenland met een Nederlands IP adres. Dit zorgt ervoor dat de geografische blokkering wordt opgeheven.

Of je in staat bent via zo’n VPN een goede kwaliteit beeld kunt krijgen zonder haperen hangt echter sterk af van de kwaliteit en de snelheid van je internetverbinding. De draadloze verbinding in veel hotels kan behoorlijk haperen. Dat maakt de kijkervaring natuurlijk een stuk minder prettig.

Hoewel er gratis VPNs zijn is het in verband met snelheid en dataverbruik toch het beste om voor een betaalde VPN te kiezen. Een aantal van de grootste zijn ExpressVPN, CyberGhost en NordVPN.